Uitstrijkje bevolkingsonderzoek

Heeft u een oproep voor een bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker gekregen dan kunt u een afspraak maken op het spreekuur. Vermeldt u dan bij het maken van de afspraak de reden van uw komst. Verder is het van belang dat u de uitnodiging (met streepjescode) meeneemt. Er worden u een paar vragen gesteld, zoals de datum van uw laatste menstruatie. De uitslag van dit onderzoek wordt u automatisch na 2 weken toegezonden. Informatie uitstrijkje

Het uitstrijkje kan ook gemaakt worden door de praktijkondersteuner
Hiervoor dient u een afspraak te maken.

De uitnodiging voor dit onderzoek krijgt u voor het eerst vlak voor uw 30ste verjaardag en voor de laatste keer op 60-jarige leeftijd, steeds met een interval van 5 jaren. Bij zwangerschap en borstvoeding is een uitstrijkje niet zinvol. In overleg met de assistente kan dan op een later tijdstip alsnog een afspraak gemaakt worden.

Baarmoederhalskanker:
Elk jaar wordt in Nederland bij ongeveer 700 vrouwen baarmoederhalskanker vastgesteld. Baarmoederhalskanker komt voor bij vrouwen van alle leeftijden, maar het meest bij vrouwen van 30 tot 60 jaar. Baarmoederhalskanker ontstaat meestal uit cellen in het slijmvlies op de grens van baarmoederhals en baarmoedermond. Dat gebeurt doorgaans heel langzaam. Hierdoor is het mogelijk om beginnende afwijkingen, die tot kanker kunnen leiden, op te sporen.

Waarom meedoen?
Door een uitstrijkje zijn beginnende afwijkingen aan de baarmoederhals te ontdekken, die nog geen kanker zijn. De kans op genezing is in die gevallen zeer groot. Vrouwen bij wie een beginnende afwijking wordt gevonden, hebben meestal geen klachten. Daarom krijgen alle vrouwen van 30 tot 60 jaar eens in de vijf jaar een uitnodiging om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek.

Tussen nu en het volgende uitstrijkje:
Neem contact op met uw huisarts indien u last krijgt van:

  • hinderlijke afscheiding
  • bloedverlies bij of vlak na geslachtsgemeenschap
  • bloedverlies buiten de menstruatie
  • bloedverlies als u een jaar of langer geen menstruatie meer heeft gehad